fbpx

Tarinamme

Peloton nuorimies, palo puhtaanapitoon ja
palveluhenkisyys loivat perheyrityksen

Yrityksemme ensiaskeleet ovat kantaneet jo vuodesta 1937, jolloin lannan luominen ja roskien keräys tapahtui vielä käsityönä hevoskärryihin. Tuolloin nuori Fredrik Eckerman (1926–2012) osallistui ensimmäisen kerran kaupungin puhtaanapitotyöhön isänsä apulaisena. Nuoresta iästään huolimatta Fredrik oli tiiviisti mukana kaupungin puhtaanapitotyössä ja omisti jo 14-vuotiaana oman hevosen, jonka kanssa ajeli iltaisin roskia ja päivisin muita ajoja.

Fredrik oli ennakkoluuloton sekä työtä pelkäämätön, joka jäi monien mieleen varsin lujasta omasta tahdosta. Hän kokeili siipiään myös Vaasan kauppahallissa lihakauppiaana, mutta palasi kuitenkin jätehuollon kehittämisen pariin.

1960-luvun alussa alkunsa sai yrityksemme edeltäjä Puhdistuspalvelu F. Eckerman. Yrityksestä muodostui Fredrikin elämäntyö, jolle hän omistautui.

Fredrik uskoi, ettei jätehuollon ongelmia ratkaista yksistään hintakilpailulla vaan varmuus, nopeus ja täsmällisyys ovat yhtä lailla ratkaisevia tekijöitä.

Hänet muistetaan lujan oman tahtonsa lisäksi sisukkaana miehenä, joka tiesi jätehuollon kehityksen alueellamme.

Puhdistuspalvelu F. Eckerman oli etulinjassa tuomassa sen ajan modernin jätehuoltopalvelun Vaasaan. Hevoset vaihtuivat traktoreihin, sitten siirtolava-autoihin ja lopulta pakkauskoneilla varustettuihin kuorma-autoihin.

Täsmällisyys, luotettavuus ja palveluhenki säilyivät sukupolvenvaihdoksen yli

Vuonna 1993, kolmen vuosikymmenen jälkeen, Puhdistuspalvelu F. Eckerman lopetti päivittäisen toimintansa. Vaasan seudun jätehuollon parissa palveleminen oli ollut Fredrikille kunnia-asia. Liiketoiminnan ydinarvoiksi oli juurtunut asiakkaiden palveleminen luottamuksen arvoisesti ja täsmällisesti ympäri vuoden.

Tätä perintöä jätehuollon suunnannäyttäjänä sekä kierrätyksen erikoisosaajana jatkoi Fredrikin poika Markus Eckerman (1952-) ja hänen yrityksensä Oy Ympäristöhuolto EKOMAN Miljöservice Ab sekä Paper-Service Ky, joka keräsi paperi ja pahvia jo vuodesta 1978.

Ympäristöhuollon kehittämistä ja
huolta töiden jatkumisesta

1990-luku toi tullessaan uudenlaista ajattelua ympäristö- ja jätehuoltoalalle. Erilliskeräyksen ja kierrätyksen tehostuessa Markus omistautui jätteenkuljetuksen ja ympäristöhuollon kehittämiselle. EKOMAN kiinnitti huomiota kierrätykseen, kiinteistöjen jätepisteiden toimivuuteen sekä jäteautonkuljettajan työn sujuvuuteen.

Yritystämme pidettiin alan edelläkävijänä Vaasan seudulla; aloitimme Vaasassa kiinteistökohtaisen lasinkeräyspalvelun jo vuonna 1992 ja metallinkeräyksen jo vuonna 1994. Lisäksi kehitimme ja muotoilimme palvelun käytettyjen paristojen keräykseen.

Vahvistimme saumatonta yhteistyötä jäteasioissa sekä kehitimme jätehuoltoa, kunnes 2000-luvulla osittain avoimeksi jäänyt kysymys jätteenkuljetuksen järjestämisestä nostettiin jälleen esiin. Vaasan seudulla aikomus luopua kiinteistön haltijan järjestämästä kuljetuksesta aiheutti yrityksessämme epävarmuutta ja huolta töiden jatkumisesta. Tämä myös hillitsi yrityksemme investointihalukkuutta pitkään.

Etenkin Markukselle, yrityksemme omistajana, kiinteistön haltijan järjestämän kuljetusmallin säilyttäminen oli tärkeä asia. Hän keskittyi palvelemaan ennen kaikkea kotitalousasiakkaita ja näki tärkeäksi, että asiakkaillamme tulee olla vapaus valita oma ympäristö- ja jätehuoltopalvelijansa.

Markus Eckermanin kehittelemä PARISTO-COMBI sai ensiesittelyssä hyvän vastaanoton. PARISTO-COMBI oli lasinkeräysastian kannen alle sijoitettava muovinen laatikko, jota varten tehtiin kanteen oma pudotusaukko. Paristojen talteenotto suoritettiin lasinkeräysastian tyhjennyksen yhteydessä.

Tarina nimeltä EKOMAN
jatkuu jo kolmannessa sukupolvessa

Yli 60 vuotta myöhemmin paikallisia jätehuoltopalveluja toteuttaa jo kolmas sukupolvi, samoin periaattein ja tavoittein.

Liiketoimintamme ytimessä pysyy edelleen asiakkaiden palveleminen luottamuksen arvoisesti ja täsmällisesti ympäri vuoden, vaikka kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen ja keskitettyyn kilpailutukseen siirtyminen muuttaa jätehuoltoalan ansaintalogiikkaa merkittävästi Vaasan alueella.

EKOMAN on valmiina tekemään kaikkensa sen eteen, että yrityksemme on mukana vahvistamassa alueemme tehokasta jätehuoltoa jätteenkuljetusten kunnallistamisenkin jälkeen.

Me uskomme, että 2020-luvulla tehokkaan jätehuollon takaamiseksi suuressa roolissa tulee olemaan kiertotalouden edistäminen, toiminnan seuranta sekä eri toimijoiden välinen yhteistyö.